Artikler

Derfor er kæledyr gode for børn

Kæledyr er hyggelige. Det kan de fleste vist hurtigt blive enige om. Uanset om det drejer sig om en hund, en kat eller en kanin, synes de fleste, det er dejligt med et dyr i huset. Det er dog slet ikke kun voksne, der kan få glæde af kæledyr. Nærmere tværtimod. Det er nemlig rigtig godt for børn at vokse op med et kæledyr, da det kan have en lang række positive effekter på barnets udvikling. Herunder får du nogle gode grunde til at lade dig barn få det kæledyr, som hun så længe har plaget om.

Læs mere om kæledyr til børn og andre lignende emner på Lyngbyavisen.

En ven for livet

Dyr er nogle af de bedste venner, vi overhovedet kan ønske os. Du er utroligt gode til at lytte, og de kan holde på alle hemmeligheder. Derfor er kæledyr også enormt værdifulde for børn, da de altid har én, de kan betro sig til. Den kærlighed og hengivenhed, man kan få fra et dyr, er helt uovertruffen. Dyr tilgiver nemlig også altid, og de er slet ikke i stand til at bære nag. Det er meget normalt, at børn knytter så tætte bånd til deres kæledyr, at de betragter dem som familiemedlemmer eller bedste venner.

Selvom vi ofte sidestiller vores kæledyr med tætte menneskelige relationer, er realiteten desværre den, at dyr levere kortere end mennesker. Derfor lærer kæledyr også børn om livets gang, og de lærer at håndtere, at folk omkring dem dør. Det kan være hjerteskærende, men det er nu engang en del af livets gang.

Udvikler børns empati

Når børn vokser op med et kæledyr, får de ikke kun en ven for livet. De lærer også vigtige sociale egenskaber, der kan overføres til menneskelige relationer. Først og fremmest lærer et kæledyr børn at drage omsorg for og tage hensyn til et andet levende væsen. De lærer vigtigheden af at behandle andre pænt og sørge for, at de får dækket deres basale behov. Små børn er naturligvis ikke selv i stand til at tage vare på et andet levende væsen. Det er også her, forældrene kommer ind i billedet, for de har det overordnede ansvar for at lære deres børn at tage vare på kæledyret. Som forældre bør man inddrage børnene mest muligt i pasningen af kæledyret. Alt andet vil være en bjørnetjeneste for både børn og voksne. 

Lærer børnene at tage ansvar

Som sagt kan et kæledyr lære børn at tage vare på et andet levende væsen. Det er kun godt for børn, at de lærer, at leve op til en grad af ansvar. Hvor meget ansvar børnene skal have, afhænger naturligvis af deres alder. Børnehavebarnet kan måske have til ansvar at fylde madskålen, når det er spisetid for kæledyret. De lidt større skolebørn kan måske have ansvaret for at tømme kattebakken eller skifte halm i kaninburet. Når de bliver endnu større, kan de f.eks. få ansvar for at lufte hunden, når de kommer hjem efter skole. Børn trives med at blive betroet en grad af ansvar, og det øger deres selvværd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *